sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Saaristolaisleipää ja omenahilloa


Nyt on tullut nautittua ihanista syyspäivistä! Tänään tapasin ystäviäni. Ulkoilimme, ihastelimme syksyn väritystä, poimimme sieniä ja puolukoita sekä herkuttelimme piknikillä. Muistin heitä ruokalahjoilla. Tällä kertaa saaristolaisleivällä, myslillä ja omenahillolla.



SAARISTOLAISLEIPÄ

1 litra piimää
50 g hiivaa
2 dl siirappia
3 dl vehnänleseitä
3 dl maltaita
3 dl ruisjauhoja
noin 1 litra karkeita vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun/leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.

Anna leipien kohota noin 2 tuntia.

Paista leipiä 2 ½ - 3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen. Peitä leivät samalla kevyesti foliolla. 

Leipä säilyy hyvin (kumma kyllä, jos ei tule heti syötyä) ja maku on parhaimmillaan pari päivää leipomisen jälkeen. 



MYSLI

½ litraa tattarihiutaleita
auringonkukansiemeniä
kurpitsansiemeniä
kuivattuja hedelmiä (tässä viikunaa)
pähkinöitä ja kaikkea mitä mieleen juolahtaa
reilu rkl kookosöljyä
reilu rkl hunajaa
ripsaus kanelia

Paahda hiutaleet pellillä uunissa. Kaada kulhoon ja lisää hunaja ja kookosöljy. Viskaa joukkoon haluamiasi juttuja, kuten siemeniä, pilkottuja kuivattuja hedelmiä ja/tai marjoja, pähkinöitä... Halutessasi voit maustaa kanelilla. Ihan huippuhyvää!



Omena-pinjahillon ohje täältä. Pinjansiemeniä reilusti mukaan.

11 kommenttia:

  1. Oi että, minäkinhän saan syödä tuota mysliä. Nappaan oitis ohjeen. Kiitti. :)

    VastaaPoista
  2. Ihanan kuuloinen tuo mysli <3 Juuri eilen kaipailinkin jotain uutta piristystä ja vaihtelua aamiaisrutiiniin :)
    Mukavaa syksyistä viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  3. Tuo saaristoleipä on hyvää...itsellänikin on tuo resepti...:)

    VastaaPoista
  4. Kaunis (ja nälkää herättävä..) postaus! Luulen, että siskoni tekee saaristolaisleipää samalla ohjeella? Ja on niiiin herkullista, että!

    Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
  5. Mysli kuulostaa herkulliselta... mietnköhän kauan tuo säilyy hyvänä ?

    Saaristolaisleipä on suurin piirtein ainoa leivonnainen, jonka osaan tehdä. Ja niin hyvää, esimerkiksi matjessillimössön kera. Nami.

    VastaaPoista
  6. Ihania ohjeita, varsinkin tuo saaristolaisleipä! Sitä aion kyllä kokeilla joku päivä.

    VastaaPoista
  7. Mysliä pääsen minäkin taas tekemään, kun edellinen satsi loppui, on kiva kokeilla aina vähän erilaisia myslejä. Tuota saaristolaisleipää voisi kanssa kokeilla, eilen tein perunarieskaa, näkkileivän ohje olis, juuri vaalealle leivälle pitäisi laittaa ja löysin kyllä erittäin houkuuttelevan GI-limpun ohjeen...

    VastaaPoista
  8. Helinä: kiva juttu :) on ollut muuten hyvää...

    Lili Emilia: tiedän tunteen. Tulee niin helposti aina tehtyä ja syötyä aamulla ihan samalla lailla ja sitten kaipaisi jotain uutta. Tällä hetkellä syön raakapuuroa aamuisin ja vaihtelen sisältöä aina pikkusen.

    Irmastiina: Ihana herkku esimerkiksi kahvin kanssa :) Mietin jo, leipoisiko tänä viikonloppuna lisää, kun itselleni jäi vain pari palaa.

    Teija: varmaankin tuo on aika yleinen ohje :) alkuperäisessä oli desi enemmän siirappia, mutta tykkään vähä vähemmän makeasta leivästä. Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  9. Petriina: Hmmm, kyllä mun mielestä pitäisi säilyä hyvin. Tosin säilyykö sitten oikeasti pitkään, kun ehkä tulee syötyä niin joutuisasti :) Ainakin täällä. Ja kala on kyllä hyvää saaristolaisleivän päällä. Aah, oispa nyt viipale tässä tarjolla!

    Hannah: ole hyvä :)

    Kuukki: kokeile ihmeessä. Niin helppoa! Vaatii ainoastaan aikaa.

    Maija: Mua on kans vähän houkuttanut tehdä näkkileipää. En ole vielä saanut aikaiseksi tai ehtinyt. Vuokaleipä on joutuisampaa :) Limppu kuulostaa kiinnostavalta!

    VastaaPoista
  10. Hei!

    Blogissasi on monta hyvää reseptiä! Oletko kuullut reseptisivustosta Etsiresepti.fi?

    Jos olet kiinnostunut saamaan enemmän liikennettä omaan blogiisi tai muuten vain haluat löytää hyviä reseptejä, suosittelen että lähdet mukaan Etsiresepti.fi hakemistoon: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

    Konsepti on jo olemassa monissa Euroopan maissa, ja meidän kauttamme blogit saavat viikottain jopa tuhansia vierailijoita.

    Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

    Ystävällisin terveisin,

    Ann-Sofi
    http://www.etsiresepti.fi/

    VastaaPoista

Kiitos viestistä! Vaihdan mielelläni ajatuksia :)