sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Puutarhasuunnitelmia


Mökiltä löytyi paperirulla, josta paljastui vuonna 1953 tehty puutarhasuunnitelma. Suunnitelmassa piha on hurjan täynnä kukkia ja tietenkin iso keittiöpuutarha kanatarhaa unohtamatta. Ainut vain, että itse puutarhasta ei ollut mitään jäljellä. Vain pari kituvaa marjapensasta, jotka ajettiin vahingossa traktorilla lyttyyn ja vähän juhannusruusuja. Kun menin ensimmäisen kerran tontille, ohdakkeet ja heinä ulottuivat lähes vyötärölle. Pihasuunnittelu on nyt kuumimmillaan, koska alkuperäistä suunnitelmaa ihan tuollaisenaan ei voi käyttää. Tontin kokokin on kasvanut isolla siivulla. Olen piirtänyt jo muutamia luonnoksia. Asetellut paikat istutuksille, kahdelle oleskelupaikalle, huvimajalle ja keittiöpuutarhalle. Konsultoinut alan ammattilaista. Tehnyt tarvekartoitusta ja kerännyt hillittömän pinkan ideakuvia. Aikomuksenani onkin kohta askarrella jokaisesta alueesta oma mielikuvakartta suunnittelun avuksi.

Tavoitteena on siis loihtia vanhanajan henkeä tulviva romanttinen perinnepuutarha. Kuitenkin ehkä parasta on ympärillä aukeavat viljapellot: oma sielunmaisemani. Toukokuussa olen varannut pitkät pätkät puutarhahommia varten. Mökillä muutenkin on pistetty taas ihan hösseliksi. Tapetit ovat jo seinillä ja kuisti vaaleanpunainen. Niistä lisää myöhemmin. Olen täpinöissäni ja ihanaa, kun on voinut heittää jo talvi-istutukset veks ja ostaa narsisseja tilalle.


15 kommenttia:

 1. Voi kun odottelen mielenkiinnolla kuvia kesäunelmastasi. Joko muuten paikalla on jokin nimi?

  Meidän kesäkodin piha on ollut joskus upea puutarha omena- ja päärynäpuineen. Nykyisin se on melkoinen pöheikkö, jossa sireeni on varmaankin ykköskasvi. Emme halunneet raivata pihaa traktorin kanssa, vaan olemme yrittäneet (epätoivoisesti) karsia kasveja käsipelillä... Tykkään tuosta villin puutarhan fiiliksestä.

  VastaaPoista
 2. Minä pistin jo eilen ulos ekat narssissit!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla odottelen kaikkea mökkiprojektiisi liittyvää materiaalia ! Meillä on sama edessä, mutta olemme vasta suunnitteluasteella.

  Mukavaa sunnuntai-iltaa sinne !

  VastaaPoista
 4. Voi IHANUUS!! Mä olen niin onnellinen sun puolesta, kun saat suunnitella koko puutarhan keittiöpuutarhoineen ja kaikkineen. Huvimaja! *huoh*
  Mukava löytö toi suunnitelma. On varmasti kiva katsoa, miten joku muu on tilan nähnyt ja miten itse näet sen omanasi.
  Mä alan just laittamaan tomaatinsiemeniä multaan.:)
  Kivaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 5. Nonna: Yritän tässä ehtiä ottamaan ja laittamaan kuvia tänne :) Paikan nimi on Puistikko. Aika tunnelmallista. Sireeni valtaakin helposti alaa. Mäkin tykkään jollain tavalla villistä puutarhasta, mutta mökillä ei vain ollut edes sitä villiä puutarhaa, kun oli vain heinää ja ohdaketta. Mutta yllättävää, miten nopeasti kasvit kuitenkin villiintyvät ja leviävät. Kohta pääsette tekin taas raivaushommiin! ;)

  Irmastiina: Nyt onkin jo niin lämmintä, että narsissit selviää ulkonakin :) jee!

  Petriina: Materiaalia on luvassa tänne, jahka ehdin laittamaan. Ja hei, se suunnittelu vasta kivaa onkin ja tärkeää! :) Eli nauttikaa siitä!

  VastaaPoista
 6. Sari: Joo mä arvaan, että olet onnellinen :) Saas sitten nähdä, milloin on sen toteutuksen vuoro. Jotain ehtii jo keväällä tehdä, jotain kesällä, sitten syksyllä vähän jne. Toivottavasti joskus se huvimajakin! Mallikin on jo suunniteltu :) Suunnitelma on tosi liikkis. Siitä näkee, että ruoka tosiaan piti saada omalta pihalta. Mukavia kylvöpuuhia sulle! Kohta taas hukut taimiin...

  VastaaPoista
 7. Meillä on saman suuntainen sielunmaisema! Sukuni on Pohjanmaalta ja aina sinne ajellessa lakeuksien alkaessa tunnen, että taas saan hengitettyä ihan eri lailla, jotenkin vapaammin.
  Ihana huomata intosi ja kesän odotus. Tapetit ja kuisti kuulosti jo tosi kivoille. Minä odotan juuri nyt sitä, että saadaan meille tilatut tapetit kaupasta kotiin. Oltiin osittain turvallisuushakuisia ja osittain räväytettiin (lue: toisessa tapetissa on vähän väriä :))
  Voimia alkavaan arkiviikkoon!

  VastaaPoista
 8. Nuo ideakuvat on hyvä idea. Ne kertovat enemmän kuin sata muuta suunnitelmaa ja laittavat mielen todella liikkeelle;) Mukavia suunnitteluhetkiä - hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty - muistaisimpa sen aina itsekin...:)

  VastaaPoista
 9. Voi että kuulostaa ihanalta. Kiva odotella kuvia tulevasta. Ja tuo vanha puutarhasuunnitelmahan on todella hieno löytö, kehyksiin vaikka.
  Minusta oli aika jännä huomata, että meillä on sama sielunmaisema; Sellaista ihailen aina ympärilläni kesäisin;)

  VastaaPoista
 10. Ihanainen postaus, mikä nostatti entisestään omiakin puutarhafiilisiä, jotka taas tämän päivän suloinen kevätsää roihautti liekkeihin!

  Aurinkoista alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
 11. Mahtavat suunnitelmat!! Tuli tätä lukiessa mieleen, että vois itsekin tehdä pihasuunnitelmaa uden kodin takapihasta. Tosin toteutus voi alkaa vasta vuoden päästä. Hyvä suunnitelma tulee, kun alottaa jo nyt, rakennustyömaavaiheessa =D

  VastaaPoista
 12. Anu: Ymmärrän, peltomaisema on ihana. Olen kasvanut myös peltojen keskellä. Tosin en Pohjanmaalla. Ja nyt mökki on siellä. Ja ihanaa, että olette oikein räväyttäneet tapettien kanssa!! :) :) Vähän väriä ja kuvioita elämään. Reipasta viikkoa sullekin! Tämä aamu on ainakin ihanan aurinkoinen, lämmin ja kaunis - lumet sulavat vauhdilla eikä voi muuta kuin hymyillä.

  Mustakissa: Mun on pakko tehdä ideakuvakollaaseja. En oikein osaa suunnitella mitään uutta ja mullistavaa, koska en ole mikään puutarhasuunnittelija. Nyt on jo kuvien kautta lähtenyt monta ideaa liikkeelle suunnitelmaan. Suosittelen kyllä kokeilemaan. Kun saan kaikki mielikuvakartat tehtyä, levitän ne isolle pöydälle talokuvan ympärille tontin mukaiseen järjestykseen ja saas nähdä, mitä siitä sitten taas seuraa ;) Ja hei, mukavia puutarhahetkiä sullekin!

  VastaaPoista
 13. Hyvä Mieli: Kyllä, vanha suunnitelma menee kehyksii ja seinälle :) Kuviakin sitten tulevista touhuista tulee. Täytyy vain muistaa ihailla sitä sielunmaisemaakin välillä. Ottaa tuoli ja siirrellä sitä ympäri tonttia ja ihastella ja suunnitella. Sitä sinäkin varmaan teet kesäisin! :)

  Hannah: Se on uskomaton tämä into aina kesäisin :) eilen olin tilaamassa kukkien siemeniä ja niitä kertyi jo sadalla eurolla ostoskoriin, joten oli pidettävä hetken tuumaustauko... Ja aurinkoisia päiviä sulle myös! :)

  Hanni: Nythän se kannattaa jo miettiä :) Mäkin aloitin funtsimisen jo viime syksynä. Joten siitä vain!

  VastaaPoista

Kiitos viestistä! Vaihdan mielelläni ajatuksia :)