lauantai 15. lokakuuta 2011

Raakana, kiitos.


Tässä pari toivottua reseptiä raakaruokaherkkuihin. Siis herkkuihin, joita ei paisteta ja joihin ei tule voita, valkoista sokeria, maitotuotteita eikä jauhoja. Ensimmäiset kokeiluni tein reilu pari vuotta sitten. Aloitin pähkinäpalluroista. Suosittelen niitä lämpimästi, jos yhtään mieli tekee kokeilla.



CASHEWPÄHKINÄ-MUSTIKKALEIVOKSET
(inspiroivasta kirjasta RAW FOOD -Makeita herkkuja raakaravinnosta)

POHJA:
2 dl cashewpähkinöitä
1 rkl hunajaa
1 limetin mehu
TÄYTE/MUSTIKKAMARMELADI:
225 g pakastettuja ja sulatettuja mustikoita
6 kuivattua aprikoosia
KUORRUTE/SUKLAAKASTIKE
2 dl kookosöljyä
1 ½ dl raakakaakaojauhetta
½ dl agavesiirappia (käytin itse hunajaa)

Liota aprikooseja 4-10 tuntia. Hienonna pähkinät monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi. Lisää hunaja ja limettimehu. Hienonna edelleen. Painele taikina noin ½ cm:n kerrokseksi keskikokoisiin kertakäyttöisiin leivosvuokiin (12 kpl). Sekoita mustikkamarmeladin ainekset monitoimikoneessa. Levitä mustikkamarmeladi leivospohjien päälle. Valmista suklaakastike: pehmennä kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja agavesiirappi/hunaja. Kaada suklaakastike vuokiin täytteen päälle. Nosta leivokset jääkaappiin tai pakastimeen niin pitkäksi aikaa, että suklaa jähmettyy. Sulata niitä noin 20 minuuttia ennen tarjoamista, jos ne ovat pakastuneet.

Raakakaakaojauhe tekee päälisestä melkoisen jytyä kamaa. Aloitella voi vaikka tavallisella kaakaojauheella.



PÄHKINÄPALLURAT
(Resepti, jolla tein ensimmäiset kokeiluni. Blogista Ilon pisara. Tämän jälkeen olikin helppo lähteä kokeilemaan eri yhdistelmiä mausteineen. Esimerkiksi jouluisesti. Tai suklaisesti.

2 dl manteleita
2 dl saksanpähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
1 dl rusinoita
1 dl taateleita
1 dl kuivattuja aprikooseja

Rouhi mantelit, pähkinät ja siemenet tehosekoittimessa. Lisää joukkoon paloiteltuja kuivattuja hedelmiä niin, että massasta tulee tasainen ja siitä voi muotoilla palloja. Pyörittele massasta reilun peukalonpään kokoisia palloja ja säilytä jääkaapissa. Vinkki: jos muovailu ei meinaa onnistua eikä kuivattuja hedelmiä enää ole lisättäväksi, voi massaan lisätä esimerkiksi kookosöljyä.

♥ ♥ ♥

Ai miksi syön raakaherkkuja? Ehkä pari sanaa ruokailutottumuksistani, jos jotakuta kiinnostaa. Olin vajaa 10 vuotta kasvissyöjä. Söin kevyesti sekä paljon leipää ja pastaa. Siskoni mies heitti reilu kaksi vuotta sitten kesällä haasteen lopettaa, itselleni niin pyhän asian, leivän syöminen. Erinäisten elämäntilanteiden myllerryksessä päätin uusia ruokavalioni täysin. Aloin karpata, liityin ruokapiiriin ja siirryin luomuun, vedin kunnolla rasvaa ja lisäsin laadukkaan lihan ja kananmunat ruokavaliooni. Lisäksi aloin surautella viherpirtelöitä ja kokeilla raakaherkkuja. Ja niin kliseiseltä kuin tämä kuulostaakin, niin energian lisäys oli huikea ja samoin loppuivat päivittäiset vatsakivut. Pysyin pidempään kylläisenä eikä tarvinnut vetää sitä leipää koko ajan. Olo oli muutenkin hyvä. Muistan ensimmäiset viherpirtelö yms. vitamiinipommiruokakokeiluni siskoni kanssa eräänä perjantai-iltana erittäin raskaan ja väsyttävän viikon jälkeen. Olimme molemmat ihan puhki, mutta pirtelöiden ja raakaherkkujen jälkeen energiamme olivat niin korkealla, ettemme saaneet unta pitkään aikaan. Naureskelemme edelleen sille innostavalle illalle. Jos ruokavalioni pitäisi nimetä joksikin, niin ehkäpä se olisi lähellä kivikautista ruokavaliota. Teen kaiken ruokani itse, koska tykkään ruuanlaitosta ja näin tiedän, mitä suuhuni laitan. Syön laadukasta ruisleipääkin (= ruisjauhoja, vettä, suolaa) palan, jos tekee mieli. Lisäksi nautiskelen silloin tällöin siitä perussuklaakakusta ja kahvista enkä niuhota tarjoiluista :) Olen itseasiassa heikkona hyvää ruokaan ja herkkuihin. Lisäksi viherpiiperrän mm. spirulinan, ohran/vehnänorasjauheen, macan, raakakaakaon, kookosöljyn, hamppuproteiinijauheen, raakapuuron, pakuriteen yms. parissa.

PS. Kirjat RAW FOOD -elinvoimaa raakaravinnosta ja RAW FOOD - Makeita herkkuja raakaravinnosta ovat omasta mielestäni tutustumisen arvoisia, jos aihe kiinnostaa. Inspiroivia ja iloisia värikkäine kuvineen. Edullisia hankkiakin.

21 kommenttia:

  1. Namskis mitä raakaherkkuja! Ihanan herkullisia. Olis täälläkin ruokaremontti tarpeen.

    VastaaPoista
  2. Tämäpäs mielenkiintoista. Koska se joka viikoinen perjantai tulee ensikin viikolla, liputan täällä kovasti, että paljastat myös viherpirtelösi ohjeen. Energiapaukku perjantaille kuulostaa ihan taivaalliselta.:)

    VastaaPoista
  3. Sait kiinnostumaan. Olen jonkin aikaa myös tehnyt ruokaremonttia, ainainen leivänmussuttaminen on jäänyt, aivan ehdoton en kuitenkaan ole. Uudet vinkit olisivat enemmän kuin tervetulleita :)

    VastaaPoista
  4. Jotenkin onnistuin lukemaan tuon otsikon, että raskaana -kiitos :D
    Minuukin kiinnostaisi myös tuo viherpirtelön ohje. Energia olisi monesti tarpeen... Ja ruokaremontti...

    VastaaPoista
  5. Hanni: ne ovat herkullisia, vaikka saattaakin aluksi epäilyttää... :) siskoni tarjosi viime talvena "raakaa" omenapiirakkaa ja se oli herkullista!

    Outi: Totta, perjantainen energiapaukku! :) Teen niin sekalaisesti kaikenlaista, että pitäisi kasata jokin looginen juttu paljastettavaksi. Itseasiassa olen viime aikona vähän suoristanut mutkia ja tehnyt tuoremehuun viherjauheista voimajuomaa. Paljastan siis kyllä!

    Helena: Itsekin tykkään kokeilla kaikenlaisia uusia juttuja. Niistä aina jää jotain hyvää omaan ruokavalioon. Liputan runsaan kasvisten, marjojen ja lehtivihreän määrästä omassa ravinnossa. Ja hei, onnea ruokaremonttiin!

    VastaaPoista
  6. Peppi: Hih, olisikin melkoinen otsikko. En heti edes keksisi, mitä sellainen postaus pitäisi sisällään :D ainakaan omalla kohdallani. Voin kertoilla omia reseptejäni, mutta niitä voi myös googlata ensihätään ;)

    Jotain lehtivihreää (persiljaa, tammenlehtisalaattia, varsiselleriä lehtineen, herneenversoja), hedelmä (päärynä, omena, mango, vesimeloni) ja marjoja sekä tuoremehua on se perusainesrunko.

    VastaaPoista
  7. Karppausta täälläkin! Raw foodit vielä kokeilematta, mutta noiden kirjojen sisältöön aion kyllä tutustua. Kiitos infosta!

    VastaaPoista
  8. Huomenta Sini,
    mä olen hurahtaja ja varmasti siis hurahdan raakaravintoonkin jossain vaiheessa. Herkut näyttävät ihan taivaallisilta!
    Hauska lukea sun ruokaremonista. Hienoa!
    Kookosöljyt ja macajauheet löytyy meilläkin kaapista, mutta nyt on meneillään kausi etten ole mitään ottanut. C-vitamiinia ja greippitippoja menee aamuisin.
    Mulla on takana yksi kunnon karppausjakso. Kolme kk ilman vehnäjauhoja ja sokeria. Se oli helppoa, kun pääsi vauhtiin ja mulle on helpompaa olla ehdoton, kun sallia itselleen vähän. Puolen vuoden sisällä olen monesti aloittanut, mutta sitten sortunut. Rakastan croissantteja ja tuoretta vaaleaa leipää niin paljon, että on supervaikeaa luopua niistä enkä lopullisesti voisi koskaan luopua. Mun pitäisi oppia olemaan olematta tiukkapipo! ;) Viikonloppuisin en välitä hiilareista tuon taivaallista.
    Kliseistä tai ei, alun shokin jälkeen, energiat nousevat pilviin, iho hehkuu ja turvotukset menevät menojaan!

    Nyt mulla on kaapissa omenamarenkipiirasta, jossa on sokeria ja vehnäjauhoja, mutta pienellä muuntelulla siitäkin saisi helposti karppiversion.

    Nyt lopetan tämän runoilun ja toivottelen ihanaa sunnuntaita! :)

    VastaaPoista
  9. Löysinpäs ihanan blogin täältä! Hannin sivupalkin kautta osasin tänne:)
    Jäänkin seuraamaan blogiasi:)
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  10. Kiinostavaa! Olen jossain määrin samaa mieltä tuon kivikautisen ruokavalion kansssa; me ollaan aika samoja ihmisiä, kuin silloin, mutta ravitsemuksemme on muutunut huimasti ja varsinkin joidenkin sisukset ei vaan niin helposti vieläkään kestäisi puhdistettuja jauhoja, sokereita tms.

    Itse syön kyllä vielä sekalaisesti, leipää jne, mutta mottoni on, että kaikkea voi syödä, kohtuudella! Mutta muutosta on tapahtunut; haluan käsittelemättömämpää, puhtaampaa ruokaa, tarkkailen lisäaineita, luomu kiinnosta jne. lähiruokapiiriin haluaisin myös ja tulevaisuudessa en haluaisi syödä esim. tehotuotettua lihaa, vaan luomu lihaa ja riistaa....
    Lisäaineita voi löytää mitä yllättävimmistä paikoista.

    VastaaPoista
  11. Hei !

    Olen ihan ensi visiitillä luonasi ja ihastuin blogiisi. Jatkan tutustumista ja palaan varmasti :)

    Mukavaa sunnuntaita !

    VastaaPoista
  12. Kiitos ohjeista!! Varmasti ovat herkkua.

    Mä ostin (raakajuttusi innostamana osin) sen raakaruokakirjan. Mietin, ostanko myös sen herkkukirjan, mutta jätin vielä.. Kirja muuten maksoi Suomalaisessa kirjakaupassa vain 10€, jos jotakuta kiinnostaa (hintalapussa luki alehintana 15€ mutta kassalla tulikin sit se kymppi).

    VastaaPoista
  13. Herkun näköisiäkin! Kiitos ohjeista, vaikka syönkin ihan kaikkea(no melkein) kuulostavat nuo ohjeet kokeilemisen arvoisilta, ja yritän pitää aina kaikki aistit avoimina.
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  14. Kultsin kämppä: Kiva kuulla! Tutustu kirjoihin ihmeessä. Ne ovat niin inspiroivia ja visuaalisestikin innostavia. Niistä takuula saa vinkkejä omaan ruuanlaittoon

    Sari: Heippa hurahtaja! :) Joo siinä sitä ollaankin, jos/kun raakaravintoon hurahtaa täysin ;) kokeilin kerran pienen ajanjakson ikäänkuin paastona. Tunsin miten keho puhdistui. Herkuista raakaruokailu on helppo aloittaa. Raakapuurokin on hyvää. Siskoni suunnitteli juuri raakapitsan valmistamista... Mäkin söin tällä viikolla croissantin (ihania!). Alkuun olin tosi pitkään tosi ehdoton ja voi niitä aikoja... vatsa tulikin kipeäksi parista vaaleasta leipäpalasta sen jälkeen. Kirjaimellisesti hyppäsin aamuisin kello viisi sängystä. Vähän tasaantunut juu :) Olen kyllä ollut kokoajan jonkinlaisella karppilinjalla. Herkkuja välillä vetelen.

    Karppimakeat vähän mietityttävät, jos/kun niihin tulee makeutusainetta. En siis halua käyttää moista. Makeutan kuivatuilla hedelmillä ja hunalla sitten. Raakaherkut ovatkin hyviä. Niin ja se suklaakakku, joka oli taannoin blogissasi! Ihan tajunnan räjäyttävää... :) Kerro sitten, kun hurahdat!

    VastaaPoista
  15. Susanne: Moikka ja tervetuloa! Mukavaa sunnuntaita sinnekin :)

    Heli: Ole hyvä :) Joo, mäkin maksoin siitä herkkukirjasta juuri tuon kympin Suomiksessa. Eikä aikoinaan se toinenkaan paljoa maksanut. Ja onhan siinä herkkuohjeita tässä perusteoksessakin! Onnea kokeiluihin!

    Mustakissa: Juu aina on hyvä kokeilla vähän kaikenlaista, jospa vaikka innostuisi :)

    VastaaPoista
  16. Mielenkiintoisia reseptejä, pitääpä kokeilla :)

    VastaaPoista
  17. Mahtava posti ja ohjeet, kiitos Sini!
    Omassa lähipiirissäni on monia karppaajia ja itsekin olen miettinyt jo pidempään ruokaremonttia. Viime aikoina olen lueskellut Paula Heinosen kirjaa "Suolisto kuntoon ruokavalion avulla" - mielenkiintoinen opus, mikä ravistelee miettimään hyvällä tavalla omia ruokavalintoja ja innostaa muutokseen omaa hyvinvointia ajatellen.

    VastaaPoista
  18. Vielä edelliseen, se Heinosen kirja on siis " Vihdoinkin hyvä olo - Suolisto kuntoon ruokavalion avulla" :):)

    VastaaPoista
  19. Sufferiina: Kokeile ihmeessä :) Itse aion kokeilla seuraavaksi raakajoulupipareita :)

    Hannah: Kiva, että tykkäsit! Nuo Heinosen kirjat ovat varmasti loistavia. Itse olen vain lukenut artikkeleita ja lyhyempiä juttuja aiheesta, mutta paljon olen kuullut positiivista hehkutusta. Ehkä voisin tarttua kirjoihinkin. Jahka nykyinen kirjapinoni niin hyvinvoinnista kuin sisustuksesta on luettu läpi ;)

    VastaaPoista
  20. Jos saa toivoa, niin ruokajuttujasi lukisin mielelläni lisää. Meillä taitaa olla hyvin samantapaiset ajatukset hyvästä syömisestä, tosi raakaruokaosastolla olen ihan vihreä ;-)

    VastaaPoista
  21. Petriina: Oi, onpa kiva kuulla! Ruoka ja terveys on intohimojani (tai yksiä niistä...). En ole oikein osannut kovasti niistä täällä kirjoitella, mutta voisin jatkossa ryhdistäytyä, kun kerran kiinnostusta löytyy. Ja mikäs on muuten sen parempaa kuin hyvä ruoka :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistä! Vaihdan mielelläni ajatuksia :)