sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Taimia ja nuukailua


23 kirsikkatomaatin tainta. Melko mahtava määrä! Mutta aivan mitätön määrä verrattuna kerrassaan mahtavasti itäneisiin yrtteihin. Nyt kun kaikki paistikasarit, kakkuvuokat, soppakulhot ja muut liemimaljat ovat tiiviisti täynnä pikkuriikkisiä taimia, on koulinnan aika. Voi olla, että kohta on huushollin jokainen kahvikuppi ja kipponen täynnä taimia. En viitsisi millään ostaa koulimista varten uusia ruukkuja eikä jemmaamani maitotölkit ja muut purkit taida oikein riittää...

Ensi viikolla vietetään nuukuusviikkoa teemalla "Vähemmän kulutusta - enemmän elämää". Omaa kuluttamista pohdin aina silloin tällöin ja viime aikoina olen pohtinut melko paljon. Pyrin esimerkiksi suosimaan puhdasta lähiruokaa, vaikka tämän päiväisellä lounaalla oleva salaatti ei ehkä vielä tähän vuodenaikaan ole se ekologisin vaihtoehto, mutta oli raikas lisä höyrytetyille lanttukuutioille ja hirvikäristykselle... Niin tai olisin voinut olla ilman noita kahta mehupurkkia, mutta maistuipahan pirtelöni ainakin niiden ansiosta makeammalle. Oma onnellisuuskaan ei saisi olla kuluttamisesta kiinni. Lohtushoppailusta olen tainnut päässyt eroon, mutta kirppisaarteita en voi vastustaa!


Pähkäileekö kukaan muu kulutustottumustensa kanssa?

17 kommenttia:

 1. Voi miten paljon taimia! Mä en ikinä onnistu niiden kanssa :)

  Joskus tulee mietittyä noita kulutustottumuksiaan. Toisaalta nelilapsinen perhe kuluttaa ihan väkisinkin aika paljon. Mutta yritään vähentää :)

  VastaaPoista
 2. Wau mikä taimimäärä! Itse olen monena vuotena aikonut, mutta en ole saanut aikaiseksi. Taitaapi taas jäädä haaveeksi koko homma. Mitä taimia muuten kasvatat ja istutatko ihan vaan kukkapenkkiin vai ihan kasvihuoneeseen? Olen ihan noviisi näissä asioissa ja kaikki vinkit ovat tervetulleita :) Noiden kasvua on kyllä ihana seurata!

  Kulutustottumuksia mietin jatkuvasti ja paljon olisi vielä parantamisen varaa. Onneksi nyt on viime aikoina tullut paljon kirppisteltyä ja jotkut uudet jutut tuntuvat jopa tylsiltä niihin verrattuna. Kirpparilta voi ostella paremmin mielin. Meillä syödään paljon kala- ja kasvisruokaa koska en itse syö lainkaan lihaa. Vedenkulutustani mietin jatkuvasti kun käyn suihkussa, mutta viluisena nopea käynti ei millään meinaa onnistua.

  VastaaPoista
 3. Hauskan näköistä on tässäkin huushollissa kun en enää keksi minne kaikki pikku taimeni laitan..niitä on hieman jokapaikassa....=)

  VastaaPoista
 4. Katja, tsemppiä sulle taimien kanssa! Kyllä se vielä onnistaa... :)

  Kirsikka, sehän tässä vähän huvittavaa onkin, kun noita taimia tuli yllättäen näin kamalasti! Ja ottaen huomioon, että olen suunnitellut ne parvekkeelleni... Voi olla, että jakelen eteenpäin ja liikenee maallekin kasvihuoneeseen ja kasvimaalle. Tosin sinne kasvaa jo omat taimet. Itsekin olen melko säätäjä näissä taimijutuissa. Kylvin ennen pääsiäistä ja kylvämisen jälkeen tajusin, ettei nämä sentään mitään rairuohoa ole. Siis melko tiheästi ja matalaan multaan tuli laitettua :D Tomaatteja ja laidasta laitaan yrttejä on tulossa. Katsotaan miten käy!

  Ja itsekin olen varsinkin talvisin pitkän kuuman suihkun rakastaja. Todella tyhmää vedenkulutuksen ja suihkun jälkeisen korppukuivan ihon takia. Mutta ihanaa sillä hetkellä. Lihaakin tulee syötyä melko vähän ja aika usein juuri riistaa. Kymmenisen vuotta olin lähes ilman lihaakin. Montaa asiaa sitä voi miettiä kulutustottumuksia pohtiessaan ja kannattaakin miettiä eri kanteilta. Kaikki ei ole aina niin yksinkertaista ja selkeätä.

  Mimmuli, kohta varmaan on yöpöytäkin täynnä taimipurkkeja :D

  VastaaPoista
 5. Saatkin sitten paljon tomaattia! Niitä on kiva istutella erilaisiin kippoihin ja astioihin, kokonaisuudesta tulee kivannäköinen. Minullakin ikkunalaudat notkuvat. Toivottavasti saa pian laittaa parvekkeelle.

  Minäkin aina mietin tuota kuluttamistani. Olen ennen ollut varsinainen shoippailuhullu, nyt onneksi olen siitä päässyt eroon tietoisella yrittämisellä. Kirppiksellä kyllä shoppailen huoletta. Ja toki ostan kaupastakin, mutta vain kun tarvitsen. Lähiruokaa suosin kun mahdollista, ja tietysti kauden kasviksia. Kuten sinäkin. Luomua myös suosin. Pakkausjäte hirvittää! Nämä nyt ovat asioita, joihin voi helposti panostaa. Mutta enpä ole minäkään hiilijalanjäljeltäni täydellinen ihminen, enkä muutenkaan :)

  VastaaPoista
 6. Kylläpäs on paljon taimia. Sitten onkin ihana popsia omia tomaatteja, ne on niiin hyviä! Kirppisostelu ei olekaan paha juttu, sehän on kierrättämistä. Jonkun toisen roska on toisen aarre. Minäkin olin kymmenen vuotta kasvissyöjä. Mutta nyt sekasyöjä. Riista olisikin juuri eettisin vaihtoehto ja sitä paitsi parasta lihaa mitä voi kuvitella! Ja pakkausjätteet minuakin hirvittävät, erityisesti vihaan muovia. Kunpa muita materiaaleja tulisi taas käyttöön muovin sijaan!

  VastaaPoista
 7. Voi ei, olen myöhässä! Vasta tänään ostin siemeniä ja kun näin sinun taimesi, huomasin ostaneeni niitä ihan liikaa - minullakin on vain parveke.

  En kovin paljon mieti kulutustottumuksiani, mutta en oikeastaan käy kaupoissa (paitsi ruoka-) kuin silloin kun tarvitsen jotain. Esim. vaatteita en ole ostanut Suomesta kovin paljon viimeisen 10 vuoden aikana, sillä olen harvakseltaan käynyt Kiinassa työmatkoilla ja aina vuodenajan mukaan teettänyt siellä niitä. Ja esim. jotkut hullut päivät lähinnä ahdistavat.

  VastaaPoista
 8. Munkin tomaattini ("Roma") iti tosi hienosti! Eilen sain ne koulittua ja vein taimia parille ystävällekin kun tiedän ettei mulla ole tilaa kaikille. Muitakin taimia kun puskee purkista jos toisesta. Mutta mikäs sen mukavampaa kun lahjoittaa taimia kiireestä kärsiville ystäville, jotka eivät itse ole ehtineet kylvämään.. :)

  VastaaPoista
 9. Huh, sain tänään koulittua kaikki taimet ja nyt on 62 erilaista purkkia, purnukkaa ja kahvikuppia parvekkeella. Toivon lämpötilan pysyvän tiiviiden lasien ansiosta riittävän korkealla, ettei tarvitse aamuin illoin juoksuttaa taimia eestaas. :D

  Kiva, kun olette kommentoineet kuluttamista ja nuukailua. Miia mainitsikin pakkausjätteestä ja se usein mietityttää itseänikin. Olen kova pesemään kaikenlaisia minigrippipusseja ja käyttämään niitä yhä uudestaan ja uudestaan. Inhoan myös muovia, kuten Thilda, mutta sitä on joskus vaikea boikotoida. Mutta ainakin astioissa ja pystyy hyvin!

  Kuukki, hienoa että pystyt teettämään vaatteita! Niistä saa juuri sopivia, ainakin pitäisi saada. Itse olen mietiskellyt farkkujen teettämistä, kun en tahdo mistään löytää tarpeeksi laadukkaita ja istuvia farkkuja. Tarvitsen pienen koon enkä halua jo valmiiksi puhkikulutettuja, jotka löpsähtävät päällä jo puolessä päivässä. Hulluille päiville ei itseänikään tänä keväänä olisi milläään ilveellä saanut. Niin ja kerro sitten, mihin taimesi olet tyrkännyt! :)

  VastaaPoista
 10. Ihana taimitarha sinulla siellä ! :)
  Satoa on sinulla siis odotettavissa toivottavasti runsaana. Nuukusviikko kuulostaa hyvältä pitääkin keskittyä ajatukseen.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 11. Oih! Ihania taimia! Ja tutulta kuulostaa tuo koulimistouhu ja homman leviäminen ihan joka paikkaan.. Itse kasvatin eräänä vuonna kamalasti tomaatintaimia: runkotomaatteja ja minitomaatteja ihan siemenestä asti. Koko kevään niitä siirtelin isompaan ja isompaan, sitten ulos ja sisään.. Koko naapurusto seurasi tomaattirumbaani (asuttiin rivarissa). Komeita niistä kasvustoista tulikin! Ja satoakin tuli! Mutta hurjasti kastelua ja huolenpitoa ne vaativat, ja avuliaita lomittajakastelijoita. Oma äitini meinasi tappaa kaikki tomaatit ollessamme viikon reissussa.. Onnea sinulle tomaatinkasvatukseen! Taimista tulee ihana tuoksu! Suosittelen jakelemaan taimia kaikille halukkaille jo tässä vaiheessa, jottet niihin ihan huku, kun kasvavat.

  Kulutustottumuksista: painiskelen asian kanssa jatkuvasti, mutta monesti arki menee ihanteiden edelle. Ruokaa pitää saada välillä keinolla millä hyvänsä ja nopsaan.. Tasapainoilen kaikissa muissakin kulutusvalinnoissa kaltevalla pinnalla: toisella puolella helppous ja hinta, toisella kestävän kehityksen ihanne.

  VastaaPoista
 12. Upea määrä taimia ja ajatella, että sait jo koulittuakin. Toivotaan hyvää satoa. Ja ovathan taimet lisäksi ihastuttavia katsellla ja hoitaa.
  Minä mietin tuota kuluttamista nykyisin yhä enemmän. Minusta ruuan laittamisessa on myös hyvä suosia lähiruokaa ja liha meillä pääosin tuleekin aina perhepiiristä, kun isäni metsästää. Metsämarjoja, marjamehuja, hilloja yms. teen ja pakastan. Leivonnaisia teen itse. Paljon enemmänkin pitäisi. Esimerkiksi ruuantähteiden hyödyntäminen on minusta tosi järkevää ja siihen pitäisi kyllä panostaa vielä enemmän. Martoilla on aika hyvä tähänkin asiaan keskittyvä keittokirja nimeltään Penninvenyttäjän keittokirja. On hyviä ja taloudellisia ohjeita.

  Autoilua olen miettinyt myös mutta ilman autoa olisi meillä arki melko vaivalloista.

  Mukavaa viikkoa sulle Sini. Täällä on aina niin kiva piipahtaa, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 13. Ihailtava taimivarasto sinulla. Tilanpuute estää minulta tuon harrastuksen.
  Ruokasi näyttää houkuttelevalta.

  Kuljen kaikki pikku matkat jalan tai pyörällä. Laitan itse ruokaa, käytän kirppareita paljon, hankin sieltä vaatteita ja kankaita. Metsän antia pyrin hyödyntämään mahdollisimman paljon. Toisaalta joskus nautin shoppailusta ihan oikeissa kaupoissa ja syömme ulkona aivan hyvällä omallatunnolla. Paljon enmmänkin voisi tehdä, tavoiteltavaa siis riittää.

  VastaaPoista
 14. Minun neljästä vanhemmasta sisaresta 3 on aina ollut todella kulutuskriittisiä, joten mä olen vähän niinkuin imenyt sen asian äidinmaidossa :-) Meillä on ollut kierrätys ja kirppikset aina pop-juttuja.

  Lasten myötä olen myös alkanut miettiä tai ainakin tiedostamaan syömisiäkin enemmän.

  Mutta niin kuin moni muukin täällä totesi, arki ei vaan aina anna myöden olla ekologinen.

  Se on kulutuskriittisyydessä mukavaa, että useimmiten se ympäristöystävällinen tapa on myös terveellisempi ja edullisempi pitkällä juoksulla. On monta hyvää syytä motivoitua kestäviin valintoihin :-)

  VastaaPoista
 15. Sullahan on upea "taimisto" ! Kulutuksesta hyvin samoilla linjoilla kuin Piupau. Lapset meillä on ollu varmaan tehokkain kulutuksen muokkaaja. En nimittäin viitsi kolmen kanssa montaa kertaa juosta esim. ruokakaupassa :D
  Aurinkoista tiistaita :)

  VastaaPoista
 16. Wau mikä taimisto! Toivotaan, että saat yhtä runsaan sadon kuin taimistosi on.

  Kyllä tuota kulutusta tulee mietittyä. Rakastan kirpputoreja ja sitä myötä lapsille löytyy tosi paljon hyvälaatuisia tavaroita, vaatteita lähinnä. Uusia ostetaan hyvin harkiten. Samoin ajatukseni on vähentää yleistä roinan määrää koko ajan, talo alkaa olla ahdas ja on paljon viihtyisämpää kun joka paikassa ei ole tursuavia pinoja ja läjiä.

  Mukavia koulimishetkiä!

  VastaaPoista
 17. Juma! Onpas taimia! :)

  Olen pohtinut omaa kulutustani ja tullut siihen tulokseen, että käytettävä rahamäärä sanelee jo jonkinlaiset raamit. Lopun edestä yritän ajatella kestävästi. Lähiruokaa ja kierrätystä.

  VastaaPoista

Kiitos viestistä! Vaihdan mielelläni ajatuksia :)