lauantai 27. maaliskuuta 2010

Hyötykasveja

Pian pääsen työntämään sormet multaan. Sitä hetkeä onkin odotettu! Hankin nimittäin tänään muutamia hyötykasvien siemeniä ja luonnonmukaisesti kasvatettujen yrttien taimia.

Kiinnostavin löytö oli stevia eli luonnonmukainen makeutusaine. Laatikon reunassa olevassa lappusessa sitä mainostettiin sata kertaa makeammaksi kuin tavan sokeri. Olen kyllä steviasta kuullut ja tietyn tyylisissä resepteissä se onkin toimittanut sokerin virkaa, mutta omakohtaista kokemusta ei ole toistaiseksi vielä ollut. Ehkäpä tänä vuonna voisi olla, jos kasvi ei heti kuolla kupsahda.

Äitini on ollut luonani ja olemme viettäneet herkullista ja rentouttavaa viikonloppua. Kierrelty kirppareita ja vanhojen tavaroiden liikkeitä, melkein löydetty "se astiakaappi", lueskeltu sisustus- ja puutarhalehtiä, maisteltu Chjokon suklaakonvehteja ja herkullisia juustoja. Äitini ystävän lammas poiki eilen neljä karitsaa ja sen kunniaksi teimme lammapyöryköitä fetalla ja yrteillä höystettynä. Itse lammasaitauksessa lähes kasvaneena olen aivan innoissani pikku päkäsistä.

11 kommenttia:

 1. Yrttien kasvattaminen kuulostaa tosi ihanalta! Ajattelin itsekin tänään, että kukkien siemeniä pitäisi laittaa pian kasvamaan, jos siihen vaikka tänä keväänä olisikin aikaa...

  VastaaPoista
 2. Mummolassa oli lampaita kun olin pieni. Lampaiden määkiminen tuo aina lapsuusmuistot mummolasta mieleen. ;) Minä olen myös laittanut yrttejä kasvamaan, basilika itää jo hienosti! :) Ihana viikonloppu teillä. :)

  VastaaPoista
 3. Ihanalta kuulostaa viikonloppusi! Itsekin haikailen siemenkylvöistä, ehkäpä pääsiäisviikonloppuna intoudun.
  Onnea uudesta astiakaapista, siis jos sen jo itsellesi poimit. :)
  Ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 4. meillä myös tehty kevät kylvöjä

  VastaaPoista
 5. Emilia, sitä se todellakin on ollut...

  Tuulella, jotain ihmeellistä taikaa kylvämisessä, kukkien istuttamisessa ja kaikenlaisessa pienessä puutarhahommassa on. Rentouttavaakin.

  Anastasia, kohta pistän myös omat siemenet multaan. :) Lampaat ovat kyllä aivan ihania. Jos itselläni olisi jossain vaiheessa edes jonkinlainen mahdollisuus pitää lampaita, niin ehdottomasti toteuttaisin sen haaveen!

  Sari, toivottavasti pääsiäisenä pääset myös kylvöpuuhiin. Itseasiassa en päätynyt vielä tähän kaappiin. Siinä ei ollut 'sitä jotakin', vaikeata puuhaa... Iloista palmusunnuntaita sinullekin!

  Mi, niinpäs huomasinkin, että teillä on myös oltu jo sormet mullassa! :)

  VastaaPoista
 6. Teillähän on ollut todella ihana viikonloppu <3

  Onnittelut vielä tunnustuksesta! :)

  VastaaPoista
 7. Lapsena pääsin minäkin hoitamaan lampaita mummolan naapurissa. Olisin vaikka voinut asua siellä.
  Ihania päkäpäitä!
  Mielenkiintoinen tuollainen makeutusaine. Kahvihetkesi näyttää houkuttelevalta, taidankin lähteä kahvin keittoon!
  Ihanaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Erinomainen viikonloppu siis takana. Kuulosti niin kivalta. ja ajatella, että melkein löytyi se kaappikin. Kyllä se vielä ihan oikeastikin löytyy.
  Minä tykkään hirmuisesti lampaista ja odotan aina keväisin, että koska Kuralan kylämäki -museon aitaukseen päästävät oikein lammaslauman. Niitä pitää moneen kertaan päästä kesän mittaan katsastamaan ja niille juttelemaan.
  En ollut muuten kuullutkaan tuosta makeutusaineesta. Kiinnostava löytö.

  VastaaPoista
 9. Sinullapas on jo isoja taimia. Steviaa olisi kiva kokeilla, mutta saattaa olla, että siemenet ovat jo loppu.

  VastaaPoista
 10. Iida Emilia, kiitos :)

  Piupau, lampaissa on tosiaan sitä jotakin. Kuten kahvihetkissäkin, vaikka niitä melko harvakseltaan tulee vietettyä. Mutta silti! Steviaa saa jauheena ostettuakin. On melko kallista, mutta ilmeisesti menekki on hyvin vähäistä.

  Anu, niin kyllähän se kaappi vielä löytyy... :) Ja kevätkin on pian ja lampaat laitumilla!

  Omenaminttu, hmmm muistelisin nähneeni stevian siemeniä viime viikonlopun messuilla ainakin Hyötykasviyhdistyksellä. Ellen nyt ihan väärin muista. Mutta kyllä niitä oli tarjolla. Tämä yksilö oli jo ihan taimena myynnissä.

  VastaaPoista

Kiitos viestistä! Vaihdan mielelläni ajatuksia :)