sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Omenapiirakkaa speltistä

Tänään onkin tunti enemmän aikaa touhuta. En nimittäin muistanut siirtää kelloja ja olin aamulla aikaisin jalkeilla. Leivoinkin heti aamusta omenapiirakan vieraille. Käytin jauhoina pelkästään spelttiä ja ohje on muunneltu kyseisen speltin viljelijän mustikkapiirakasta. Makeutuksena leivonnassa käytän yleensä intiaanisokeria tai hunajaa. En mielelläni käytä valkoista sokeria ja puhtaita valkoisia jauhoja - ellei ole pakko. Tai ainakin korvaan osan jauhoista jollain muulla kuin pelkillä valkoisilla jauhoilla. Jauhojen laadusta ylipäätänsä olisikin paljon sanottavaa... Käytän paljon mausteita leivonnassa, kuten kanelia ja luonnon vaniljaa. Niitä kun käyttää, voi sokerin määrää huoletta vähentää. Omenan kanssa sopii myös inkivääri hyvin! Tosin jos oma suu on tottunut oikein makeaan, kannattaa sokerin määrää ohjeessa lisätä. Lisäilen moniin leivonnaisiin myös pähkinöitä, mantelirouhetta ja -jauhoja sekä siemeniä. Niistä tulee hyvää makua ja ravintoaineita.

Pohja:
150 g voita
1 dl intiaanisokeria
1 muna
3dl täysjyväspelttijauhoa
1 dl spelttihiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
omenanlohkoja
2-4 rkl hunajaa
kanelia

Näiden päälle:
1 prk kermaviiliä
1 rkl intiaanisokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria

Sulata voi. Sekoita voihin sokeri ja muna. Lisää kuivat aineet ja levitä voideltuun piirakkavuokaan. Lado seuraavaksi omenanlohkot, reilusti kanelia ja hunajaa. Sekoita kermaviili, muna ja sokerit ja levitä seos omenalohkojen päälle. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Tein liian pieneen vuokaan, koska pohja on mielestäni liian paksu. Pohja myös maistuu aika tuhdilta, joten ohuempana se olisi kivempi. Itse kun olen vh-ruokavaliolla, niin tällaiset leivonnaiset maistuvat välillä jänniltä. Jauhoina tietenkin käyvät kaurahiutaleet, grahamjauhot ja muut vehnäjauhotyypit. Muuten ihan peruspiirakka: helppo, nopea ja hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistä! Vaihdan mielelläni ajatuksia :)